Tack för alla synpunkter på det första förslaget om ett nytt Paushus. Nu kan du läsa här nedan vad andra tycker om det första förslaget. Nystart värnar om den lokala demokratin och närheten till politiken. Därför är vi glada för att du framför dina åsikter även direkt till oss. Fortsätt gärna att skicka in dina tankar till Nystart. Du kan kontakta oss på något av följande sätt:

 • Mejla oss dina synpunkter till info@nystartenkoping.com
 • Skicka ett meddelande i ett formulär, klicka HÄR
 • NYTT:  Du kan nu också lämna en kommentar direkt längst ned på den här sidan (som granskas innan den publiceras)

Förslaget, detaljplanen och alla dokument om Paus-huset hittar du HÄR.

Vi i Nystart Enköping har nu diskuterat hur vi ska ställa oss till det första förslag om nytt Paushus, baserat bland annat på alla inkomna synpunkter. Tack för hjälpen!

Du ser vad vi tycker i nedanstående text, som också är en insändare.

Det finns nu också ett andra, reviderat förslag. Läs mer om det och lämna synpunkter HÄR

 

Nystart: Bra med ett nytt förslag för Paus

Enköpings centrum behöver alla vitamininjektioner som går att få. Därför är exploatörernas visioner för Paus-kvarteret glädjande. Nu är det viktigt att det inte blir krångligt att få ett bygge till stånd.

Vi i Nystart Enköping bad ju er Enköpingsbor att höra av er och berätta vad ni tycker om förslaget till nytt Paus-hus. Många gjorde det, stort tack! Era synpunkter finns nu på nystartenkoping.com

Många tycker att det är angeläget att vi inte får en ny långbänk vid torget. Det håller vi i Nystart verkligen med om. Det gäller att göra rätt från början! En öppen, smidig process underlättas av att olika åsikter tillåts ställas mot varandra och jämkas till en fin slutprodukt.

Vi har förstått att exploatören ska minska volymen och höjden i ett nytt förslag. Det tycker vi i Nystart är bra, och det var just vad många som hörde av sig till oss tyckte. Det var också en återkommande synpunkt i kommunens egen enkät.

Paushusets centrala placering kräver att byggnaden passar in i omgivningen, både till storlek och utseende. Liksom att det följer beslutade riktlinjer.

Vi ser också gärna att åsikterna om Paus-husets utseende är vägledande för hur stattomten ska få bebyggas. Tillåter vi en koloss på ett ställe, är det svårt att säga nej till en annan. Viktigt är också att fundera på vilken typ av centrum vi vill ha.

Nu ser vi i Nystart fram emot ett uppdaterat förslag, som vi hoppas att vi alla kan uppskatta.

 

Här redovisar vi alla inkomna synpunkter till Nystart      (vi har valt att inte ange vem som skickat in vad, även om alla inskickade bidrag är undertecknade):

 • “En grotesk koloss!! Är det enda jag kan säga, efter att ha sett det nya förslaget på nya Paushuset. “
 • “Tycker de blir kanon! Men i denna stad blir de väl en ny statt-grop”
 • Forts…
 • “Det allra första som for genom huvudet när jag i EP såg ritningen på kommande bygget på Paushusets plats, var Ceausescus palats i Bukarest…… Alldeles för högt och kolossartat! Nya byggnaden måste stämma överens med omgivande byggnation, alltså max 4-5 våningar högt! Proportionen mot omgivningens byggnader och gator stämmer inte. Upplevelsen och känslan av centrum blir helt fel! Skala och proportioner måste finnas för harmoni och trivsel! Gator, torg, grönytor och hus placeras så harmoni uppstår.
 • “Tycker att förslaget om nytt Paus-hus inte passar in i Enköping stadsbild . Det är alldeles för högt och klumpigt.
  Det måste väl vara möjligt att bygga ” vackert ” . Det kunde man ju långt tillbaka, om man tittar på äldre bebyggelse.”
 • “På ett sätt tycker jag att det är en fin arkitektur men är alldeles för stort och ser klossigt ut. Behöver verkligen Enköpings centrum en sådan stor byggnad och är det verklighetsförankrat att tro att vi behöver något så stort. Som dessutom förstör småstads karaktären.”
 • “Utmärkt förslag ! Passar bra in bland de övriga husbestånden, och har ett spännande nyskapande att visa upp i den annars trista miljön.👍”
 • “Jag hade bestämt mig för att icke blanda mig i denna tragiska soppa. Dock har jag ändat mig. Förslaget skulle kunna vara en gåva till Östberlin från dåvarande Sovjetunionen. I detta fall ett monument över smaklöshet jag hoppas att de lagkloka i Enköping har nog med råg i ryggen för att förhindra det hela. Det som i spalterna kallas utveckling kommer att bli ett steg mot avveckling. Vi har nu två projekt som  som tävlar i de smaklösas eget gatlopp. (tänker förstås på stattgropen)”
 • “Vi har följt debatten om nya paushuset. Paushuset blir alldeles för högt och kompakt. Fyra-fem våningar passar bättre in. Nya paushuset bör följa befintlig översiktsplan, samt att samordning bör ske med nya hotellet, Innan båda är byggda har man chansen att skapa något som vi i Enköping tycker om ( utmärkt valfråga i höst)”
 • “Bedrövligt, det var den småstadskänslan, på tok för stort”
 • “Det nya Paus-Huset har en fin färg och fasad, men kan byggas lite lägre. Färgen lyser upp.”
 • “Varför ska det nya Paushuset vara så himla högt? Tänker på stadsbilden då många av våra byggkroppar är betydligt mindre.
  Min personliga åsikt är att försöka få ihop det estetiskt uttrycket till en helhet och tänka på vårt äldre Enköping, med lite lägre hus. Vi är en småstad och kommer förbli det”
 • “Alldeles för högt!”
 • “Roligt att det går framåt med planerna på ett nytt PAUS-hus, och bra att jag kan lämna synpunkter. Men jag och alla andra har bara fått sett ett enda förslag på hus. Om jag inte missat något. Gillar inte den kantiga formen eller höjden, ser ut som ett parkeringshus. Om ni kunde göra om den lite, så vore det bra 😄. Tror inte heller, att dem flesta skulle vara så missnöjda (som det verkar nu), om vi kunde få se/jämföra fler förslag.
 • “Nej katastrof! Ingen antydan till helhet för torget. Är det ingen som tänker på att torget inte är stort. Att det faktiskt kommer en hög byggnad till (stattomten). Torget ska inte bli klaustrofobisk som om husen faller på oss. Enköping är ingen jättestad, småstads känsla borde vara i framkant.”
 • “Det finns inte så många gamla hus kvar i Enköping,därför är det viktigt att bevara dom vi har. Nystart Enköping har visat att man måste bevara miljön av en blandning av Nytt och gammalt. Jag hoppas att Nystart Enköping hjälper till att bevara den gamla miljö som finns.”
 • “Paushuset om det ska rivas tycker jag att förslaget är för högt hus mitt förslag är att titta på en tavla målad av Leif Ahnlund som föreställer hur det såg ut innan paushuset byggdes det är så jag vill att det ska se ut i Enköping ta kontakt med Leif så ni kan få en bild av tavlan det  kan vara bra för er så ni har något mer att jämföra med. LYCKA TILL!”
 • “Hej hoppas att ni bygger ett stort shoppingcenter de är min önskan”
 • “Jag tycker att den första delen av huset närmast torget  på bilden är jättefin.Däremot tycker jag nog att den övriga bakre delen blir för hög.Jag tycker även att byggnaden borde innehålla nån stor samlingsal.Någon driftig person ordnade loppmarknad i Åhlens gamla lokal,och ska tydligen göra det igen i februari.Jag tror sällan jag har sett så mycket folk runt torget som då.Det behövs  mötesplatser för dylika arragemang och föreläsningar,mässor mm centralt.Mer tomma affärslokaler behövs INTE.”
 • “Jag tycker detta nybygge är för högt och för modernt. Snyggare med normal höga hus. Detta ser ut som ett skryt bygge. Räcker nog med 2-3 våningar. Trevligt om skomakare Andreas får vara kvar. Lite småbutiker, 1 restaurang kanske och en liten enkel bar.”
 • “Snälla ni. Bygg något som går i en historisk tappning detta gäller även  stadshotell tomten.”
 • “Enköping borde bygga vidare på sin gamla stadskärna och bygga alla nya hus i klassisk / nyklassicistisk stil. Traditionell arkitektur i nyproduktion. 1800-tal/sekelskifte i sten och trä. Riv alla tråkiga lådor efter 1960-talen.”
 • “Det passar inte in i stadsbilden bevara småstadskänslan. “
 • “Sätt igång å bygg, så de äntligen händer nåt radikalt i Enköping! Vi måste få igång saker å ting! Få bort stattgropen samtidigt!! Kulturskolan Joar! Sätt igång! Det har ältast färdigt tycker jag!”
 • “I grunden är det fint och det behövs verkligen ett lyft på torget och Enköping. Men som boende i närheten tycker jag att det är absolut alldeles för högt för att passa in i stadsbilden. Skulle fullkomligt ta över.”
 • “Huset är minst 2 våningar för högt kommer att skymma utsikten och påverka attraktionsvärdet på bostäder i närliggande kvarter. Jag hoppas att vi kan skapa ett livligt centrum med affärer men tyvärr tror jag inte på den trenden. Vi går mot trenden i USA där man åker till sin “mall” och handlar. “
 • “Jag tycker att planerade Paushuset är för stort, högt och avvikande i den miljö den ska finnas.  I övrigt tycker jag att man anlägger en park på stattomten, Enköping vill ju vara parkernas stad. När man rivit gamla kommunhuset bygg där ett hotell(om behov finns). Hotellet får god tillgänglighet med bra parkeringar och det ligger centralt i parkområde,  nära Joar och centrum i övrigt.”
 • “Såg nyligen ett reportage från Kiev i Ukraina. I bakgrunden stoltserade en stor ful byggnad från 50-talet, i 10-15 våningar, såg exakt ut som förslaget på nya Paus huset. Fult, stort och för högt. Men om Ryssen intar Sverige så känner de ju som hemma 🤣”
 • “Tycker att det nya förslaget för paushuset ser jättebra ut! Ny-klassiskt i en modern tappning som gissningsvis kommer stå sig över tid. Platåerna upplever jag ger en luftigare känsla och skapar livfullhet. Tror huset skulle tillföra det där lilla extra som annars saknas.  Jag tycker mycket om det och ser fram emot att förslaget går igenom!”
 • “Bara bygg något. Vi har redan statsgropen. Vi är trötta på förslag hit och dit. Bygg, förnya, men sluta förhala allt.”
 • “Wow wow wow! Kommer bli så bra och äntligen någon som vill satsa på city! Detta kommer bli succe och fler butiker kommer vilja vara där. Det kommer locka massor!”
 • “Självaste byggnaden i sig är väldigt fin. Men passar det Enköping?! Nej inte enligt min åsikt. Lite för högt & modernt, känns som Enköping förr i tiden hade små mysiga byggnader och det saknar man och det passar bättre i en små stad.”
 • “Det är ett fruktansvärt fult hus på bilden i EP den 4 februari 2022! Det skulle förstöra hela stadsbilden. Ett sånt hus skulle passa väldigt bra i Moskva! Det finns fler sådana hus där. Enköping är en småstad och det är väldigt noga med, att ett nytt hus vid torget smälter in i den befintliga miljön. Det ska vara nåt som förskönar stadsbilden. Det är ett kinkigt val, där man verkligen får använda “hjärncellerna”. Det ska vara snyggt nu och i framtiden!!!Bjud till i Nystart!! Lycka till.
 • “Huset är säkert fint men passar absolut INTE in i Enköping! Arkitekt borde kunna ta del av hur den gamla bebyggelsen såg ut runt torget och använda den som förebild och presentera en byggnad som passar in i den övriga torgmiljön! Denna byggnad skulle förstöra hela stadsbilden, en riktig bedrövelse enligt mig! För att se till det praktiska och ekonomiska – det verkar vara mycket affärsytor i den föreslagna byggnaden. Som det är idag, med många tomma lokaler undrar man ju om dessa lokaler kommer att gapa tomma även i nya byggnaden? Hyrorna lär ju bli rejält höga, tänker jag… Så jag säger helhjärtat NEJ till det presenterade förslaget!”
 • “För stort och kantigt, borde gå att få till ett vackrare hus som passar in i miljön bättre. Gärna innovativt och modernt i trä. Den påminner om Stalinskrapan i Warszawa inget jag vill se.”
 • “Jag vill inte ha ett så högt hus vi vårat torg! Det förslaget passar absolut över huvud taget inte in. Gör inte om samma misstag igen, som den nuvarande Paus byggnaden, som är anskrämlig. Vi måste få tillbaka trivseln runt torget i våran stad och då få man tänka om och göra rätt!  Bygg ett trevligt hus i trä istället så vi får tillbaka lite småstadskänsla igen.”
 • “Det passar inte in i en småstadsidyll ! Ser ut som ett öststatshotell! Kapa bakre högsta delen! Eller gör om och gör fasaden i äldre stil.! (Utan den höga bakre delen) Kan bli vackert!”
 • “Om detta förslag tycker jag inte. Håller med den insändare som sa att detta föreslagna hus kommer att kasta en skugga över torget, över torget på andra sidan, skymma sikten mot Vårfrukyrkan. En stor koloss är vad det är och passar inte i vår lilla stad. Nog borde det finnas andra arkitekter med större lyhördhet för vad som ska göra vår stad attraktiv. Det har skrivits många bra protester i EP och jag håller med dem. Dessutom kommer väl alla små butiker vara försvunna innan något händer. Nu räcker det.”
 • “Bra att det finns nivåskillnader i våningsplanen o olika material som gör den mera tilltalande, men huset är alldeles för högt för att smälta in i byggnationen runt torget. En ny koloss men mycket högre än den gamla. Hur ser fasaden ut mot Eriksgatan? Ritningen är missvisande angående höjden i jämförelse med byggnaden påTorggatan o ger därför inte en rättvis bild angående höjden.”
 • “Ser alldeles förfärligt ut! Alldeles för stort / högt  och klumpigt som förtränger känslan av en mindre och ” mysig ” stad. Ser ut som ett mausoleum eller öststatsbyggnad. Bidrar till att man tappar kontakten med himlen,  vilket innebär att man blir nertryckt  i asfalten . ( kanske väl drastiskt men välment ) Tvi Vale !”
 • “Jag tycker att det nya planerade paus-huset inte passar in I Enköping. Planera in ett nytt hus som går i linje med i hur centrum ser ut.”
 • “Jag tycker att planritningen på det nya paus-huset skulle passa bättre i en storstad. I Enköping blir det här huset alldeles för stort!!! Det kommer inte alls att passa med byggnaderna i stan för övrigt.”
 • “Låt mig börja med kritik av det föreslagna Paushuset!Huset på minner om ett fantasihus från Disneyland i Florida,hemskt! Varför inte göra ett hus enligt gamla normer, d.v.s. ett hus som harmonierar med omkringliggande fastigheter,max. 4 vån.högt. Vad gäller parkering finns det väl möjlighet att göra ett garage underdet plan som finns idag och göra det till uthyrningsgarage. Planet ovanför får då bli shoppingparkering med tidsbegränsning. Nästa plan kan man inreda för småaffärer med  ingång från Torggatan och i hörnan Kungsgatan-  Torggatan kan man återskapa legendariska Lundevalls konditori. Fasaden mot torget förses med måttligt stora skyltfönster för affärernas sortiment. Vån. 2 och 3 kan vara kontorsvån och den 4:e vån  lägenheter.” 
 • “Med all respekt för att Enköping som andra städer måste förnya sig vill jag ändå framhålla att alla inte behöver sträva efter att förinta sin ursprungliga identitet. Den ganska småskaliga bebyggelsen i centrala Enköping anser jag ha ett stort värde i sig och ju längre tiden går desto större attraktionskraft tror jag att denna stadsbild kommer att få.
  Jag har varit i Moskva och jag kan försäkra er att det första jag tänkte på när jag såg bilden av “Nya Paushuset” var de s k Stalinskraporna. Verkligen inget att ta efter !Om Enköping vill ha fler affärer och liknande i den centrala staden tycker jag att man ska arbeta för att skapa bättre förutsättningar för de rörelser som finns nu och hjälpa till att skapa incitament till fylla de ganska många tomma lokalerna snarare än att medverka till att skapa ännu fler kanske egentligen onödiga lokaler.Jag tycker också att staden ska fundera på hur mycket biltrafiken till innerstaden  skulle öka om huset byggs i den presentera skalan/volymen, och hur detta går ihop med i andra sammanhang tydligt visade ambitioner att minska biltrafiken.” 
 • “Förslaget till byggande av Paushuset enligt presenterat förslag avstyrks! Jag avstryker på det bestämdaste att det redovisade förslaget till nyttPaushus genomförs!Det får inte genomföras för att förslaget med en byggnad på 10 våningar, i praktiken motsvarande ett bostadshus med 13 våningar, avviker från idén om Enköpings stad. Husets höjd skall begränsas till maximalt 4 våningar och anpassas till övriga byggnader som omger torget. Det redovisade förslaget till nytt Paushus skulle förstöra hela stadsmiljön och avviker fullständigt från ambitionen att berika stadens nuvarandekaraktär och struktur.Det skulle för alltid förstöra upplevelsen av torgmiljön.Den presenterade bilden av nya Paushuset visar på en arkitektonisk lösning som är anskrämlig, ful och oacceptabel och skulle förstöra stadsmiljön. Hur kan överhuvudtaget ett sådant förslag presenteras! Omdömeslöst! Har inte kommunen tillgång till arkitekter med estetisk blick och talang? Förstör inte vår stadskärna och vår stad! Kommunen får inte tillåta att detta projekt genomförs!”

   

 • “Jag har inte engagerat mig så mycket i frågan, men baserat på den information jag har tagit till mig hittills, tycker jag följande:Huset är rätt fint, estetiskt sett, men känns lite malplacerat vid Stora Torget i lilla Enköping. Jag skulle önska en något enklare stil, som känns genuin och är anpassad till övrig bebyggelse runt torget. Det känns också lite högt. Jag förstår att det behövs utrymmen och tycker det är viktigt att ytorna disponeras på ett bra sätt. Men om räddningstjänsten inte når upp med sina stegar till översta våningarna, måste höjden minskas. Om huset ska bli en mötesplats behöver nedersta våningen vara rätt “öppen”, med någon typ av verandor för servering, kanske en enklare utomhusscen och plats för andra aktiviteter. Kanske en öppen yta för marknader o dyl, som också kan användas för konserter och liknande. Den ytan skulle kunna vara flexibel med vikväggar. Huset måte kännas välkomnande för alla kategorier ur tillgänglighetssynpunkt.

  För övrigt avvaktar jag med synpunkter tills jag har sett kommande, reviderat förslag.”

 • “Varför överhuvud taget bygga nytt Paushus? Vad ska det inrymma? Att satsa på handeln i centrum är ju enbart bortkastat om inte kommunen ser till att biltrafiken fungerar. Ta bort alla tramsiga enkelriktningar och se till att det finns parkeringsplatser i centrum med en timmes fri parkering så folk börjar komma tillbaka till centrum igen. Om sanningen ska fram så är människa, i gemen, alltför slö för att gå ett par kvarter från en avgiftsbelagd parkering för att uträtta ett kort ärende i centrum. Om det därtill går att fylla nuvarande Paushus med butiker, det har ju faktiskt funnits 19 st i huset tidigare, så tycker jag att det räcker med det, under förutsättning att bilismen släpps in i centrum igen, som det har varit tidigare. Det finns ju också en anledning till att många affärsidkare flytt centrum för att öppna upp i stans ytterområden. Den anledningen finner ni till stora delar i mina åsikter och frågeställningar ovan. I stället för ett nytt Paushus, se till att det blir klart på Stattomten i stället.”
 • “Har äntligen satt mig in i det mesta som finns tillgängligt ang detta. Min åsikt står fortfarande fast som jag kände redan vid första anblicken i EP:
  Tror på att den gestaltning som arkitekterna har gjort kommer att bli något bra för vårt centrum! Som närboende och pensionär så vill jag (och många fler) i närheten hoppas på en livsmedelshall typ Stjärnköp.  Om de stänger så har vi i centrum bara Coop kvar -och hur länge till? (VI boende i centrum börjar få långt till det mesta.)
  Bra att det planeras garageplatser, det behövs verkligen. -Hoppas dessa även är avsedda för besökande. En lite ”bättre” restaurang skulle vara trevligt. Många pratar om höjden själv tycker jag  nog att den är helt ok även om den kommer att skymma min egen utsikt åt det hållet….
  Kan förstå att bostäder måste in för att få ekonomin i huset! Lycka till i ett jobb!”
 • “I dagens samhälle finns en alltmer synlig brist på kompetens inom ledningen för statlig och kommunal förvaltning. Det har bidragit till att medborgarnas förtroende för den förda politiken sjunkit.Vad gäller en ny byggnad på Paustomten är det ni politiker och byggherrar, som ansvarar för om det är en stad som byggs i harmoni med sin omgivning eller om det bara är hus. Byggbolagen vill hålla ner kostnaderna och maximera vinsterna och hänvisar ofta till politiska beslut om att bygga storskaligt till ett så lågt pris som möjligt. Den nu aktuella förslaget till byggnad på Paustomten skall byggas invid stadens ursprungliga centrum. Detta centrum har under lång tid utarmats och domineras idag av restauranger, kaféer, frisörsalonger och mäklare.

  Om torget, den ursprungligs mötesplatsen, skall få liv igen och fungera för alla krävs ett fungerande småföretagande, en lätt tillgänglig offentlig service och kulturella verksamheter som kan finna lämpliga och överkomliga lokaler. Vidare behöver kommande nybyggnader på paus- och stadshotelltomterna anpassas till sin omgivning. Att bygga bygga hus med  8 – 12 våningar är att göra våld på den omgivande miljön.

  I ett alltmer avreglerat, marknadsorienterat och föränderligt samhälle, där många enskilda aktörer driver förändringsprojekt, är det mer angeläget än någonsin med en planering som håller samman stadsutvecklingen och ser till att över tid skapa väl fungerande stadsmiljöer och bostadsområden.”

 • “Härmed hörsammar jag NE:s inbjudan att lämna synpunkter på samrådsförslaget till nytt Paushus. Sammanfattningsvis: Nej, det är inte snyggt, spännande och precis vad Enköping behöver. Ja, det är gräsligt och alldeles för högt.

I tider när detaljhandeln i städernas centrala kvarter, i Sverige och annorstädes, dräneras på köpkraft från externa etableringar och näthandel presenterar fastighetsägaren ett projekt med ca 6 600 kvm handel (inkl. serveringar). Drygt hälften av den ytan finns i ett plan upp från gatan. Är det trovärdigt? Via en galleria ska man nå butiker, serveringar, kontor och bostäder. Gallerian i närbelägna Västerås dog. Punkts galleria är på fallrepet. Sigmas galleria med tvåplanslösning byggdes om. Exemplen finns många runt om i Sverige. Det torde inte saknas ledig butiksyta i Enköpings centrum och frågan är hur många caféer och restauranger vi orkar/hinner frekventera.

Det är positivt att kvarteret får ett inslag av bostäder. Upplysta fönster kvällstid bidrar till en ökad trygghetskänsla. Förslaget redovisar 83 lägenheter varav flertalet är enkelsidiga smålägenheter om ca 30-35 kvm. Man kan anta/befara att detta kan innebära en ”monokultur” av enpersonshushåll, kanske lika så gott eftersom detta inte kan sägas vara den bästa platsen för barnfamiljer. För var finns utemiljön? Barnkonsekvensutredningen som bifogas planförslaget rekommenderar galleria, serveringar och takytor som lämpliga lekplatser. Är det på riktigt?

NE har ett återstående ”frågetecken om parkeringen”. Ja, det kan jag förstå. Inte blir man klokare om man försöker få vägledning av ”Parkeringsnorm för Enköpings kommun”. Där anges ett minvärde för bostäder, ett annat för kontor och för verksamheter en särskild utredning. Men så finns det flexibla parkeringstal och då kommer mobilitetsåtgärder in. Så exempelvis kan parkeringsbehovet för bostäder reduceras med 10% om hyresvärden berättar för sin hyresgäst vad parkeringen kostar. Och för kontor kan behovstalet skrivas ned med hela 30% om fastighetsägaren genomför en grön resplan(?). Ett spännande räkneexempel i slutändan!

NE noterar att förslaget inte i alla delar följer centrumstudiens riktlinjer i den fördjupade översiktsplanen. En mild eufemism! Den koloss som planförslaget placerar vid torget bryter mot allt som FÖP:n rekommenderar om stadsmiljön. Huset inte bara motsvarar Sadelmakarens 13 våningar utan två våningar till. Det är värt att påminna om länsstyrelsen granskningsyttrande från 2018 av vilket framgår att bör ska ändras till ska i följande skrivningar: ”Nybyggnation bör anpassas till omgivningen” och ”Vid nybyggnation bör …”. Visst kan man förstå att ett nytt Paus måste bli större för att få ekonomi, men inte att det ska behövas ett exploateringstal om ca 5,3 för att ro i land projektet.

Gestaltningsprogrammet som bifogas planförslaget hävdar att byggnaden Balanserar behovet av ett samtida tillägg i stadskärnan med en lyhörd tolkning till befintliga och värdefulla karaktärsdrag. Snömos! Min spontana reaktion när jag först såg den flitigast visade illustrationen var att det liknande något jag sett förut, något från bakom järnridån. Jo visst, kulturpalatset i Warszawa, en gåva från Sovjetunionen på 50-talet. Även flera av mina bekanta fick den associationen. Visst, det är mycket större men monumentaliteten går igen. Inte är det en present som Enköping ska tacka ja till om småstadskänslan ska bestå.

Detta är mina synpunkter på planförslaget och det är min förhoppning att värnandet om miljön vid Stora torget väger tungt för Nystart Enköping i den fortsatta processen. Det som byggs nu får kommande generationer av enköpingsbor leva med.”

2 Kommentarer

 1. Stefan Håkansson

  Det nya PAUS-huset har hamnat lite fel – byggnaden ser mer ut att passa i en större stad typ New York. Med nuvarande byggnation kring torget så kommer det att kännas överbyggt och trångt.

  Svara
 2. Staffan fredlundh

  Förslaget att ersätta paushuset är inte genomtänkt. Enköping är inte stor metropol och behöver definitivt inte ett mastodontbygge som har föreslagits. Det går att bygga mer stilfullt. Allt behöver inte vara så ” modernt”.

  Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *