NYSTART ENKÖPING – ETT UNGT PARTI SOM BLIVIT sex ÅR!

Ett halvår före valet 2014 presenterades Nystart Enköping vid en pressträff den 19 mars framför den omdiskuterade Statt-gropen vid Stora Torget. Mitt i centrala Enköping.

Resten är historia…

Det började i Johnnys källare

Först var vi inte så många. Några stycken bara, faktiskt. Som träffades i gillestugan hemma hos den blivande ordföranden i partiet, Johnny Karlsson. Den första frågan var; ska vi starta ett nytt parti i Enköping? Under ett valår!

Svaret blev ja och arbetet började. Nya medlemmar rekryterades, det praktiska arbetet sattes igång och tankarna sattes på pränt. Plötsligt stod vi där framför Statt-gropen den 19 mars 2014 och mötte pressen. Genomslaget var bra.

Nästa officiella framträdande var på Enköpingsmässan senare på våren 2014. I vår egen monter mötte vi Enköpingsborna och visade vilka frågor vi profilerade oss med. Samtidigt anmälde vi vår valsedel till länsstyrelsen med 20 kandidater till fullmäktige.

EGEN TIDNING GJORDE SUSEN

Nästa fråga var; hur når ett ungt parti ut med sin politik utan egna resurser? Utan pengar, utan  valbudget. I konkurrens med de etablerade partierna som under åren byggt upp en valbudget på hundratusentals kronor. Svar: Man gör en egen tidning. På 20 sidor. Trycker den i 23.000 exemplar och får den utdelad till alla hushåll i hela Enköpings kommun!

Visst, det lät först lite galet. Men tack vare ett fint samarbete med Ena-Håbo-tidningen och många engagerade medlemmar skrev vi texter och sålde annonser som finansierade hela tidningen. Samma vecka som förtidsröstningen i valet inleddes damp vår tidning ned i allas brevlådor. Det är nog ingen överdrift att säga att den tidningen avgjorde valet i Enköping.

Klicka på löpsedeln ovan för att läsa tidningen.

EGEN VALSTUGA PÅ TORGET

Och så hade vi förstås en valstuga på torget. Eftersom Nystart tänker utanför boxen var den – trekantig! Både valstugan och alla våra budskap på stugan väckte uppmärksamhet. Många kom fram och pratade politik med Enköpings enda renodlat lokala parti.

Och så fanns vi på plats och delade ut valsedlar utanför en del av de vallokaler där man kunde förtidsrösta. Även det var ett piggt grepp som de etablerade partietrna inte hade insett värdet av.

Sedan var det äntligen dags för DEN STORA VALDAGEN  – 14 SEPTEMBER 2014!
 
Nystart Enköpings valarbetare fanns hela dagen utanför alla vallokaler, där man kunde få vår valsedel direkt av oss. Vi tyckte att det var viktigt för ett nystartat parti att synas där, även om 12-timmarspass kan vara långa.
…och resten är, som man brukar säga, historia. Nystart Enköping fick 3.747 röster, 14 procent. Det räckte till åtta av fullmäktiges 51 mandat. Succé! Och nu började det riktiga jobbet! 
Efter några veckors förhandlingar efter valet stod det klart att Nystart Enköping och Socialdemokraterna skulle styra Enköping 2015-2018. I minoritet. 
 
Tillsammans hade vi 24 av 51 mandat i fullmäktige, och behövde stöd av minst ett parti för att få majoritet i enskilda sakfrågor. Precis som vi argumenterat för i valrörelsen. Den cementerande blockpolitiken, där ett block lägger beslag på all makt, var död!  
 
I alla nämnder och styrelser hade Nystart  och Socialdemokraterna egen majoritet. Nystart Enköping besatte inte mindre än nära 100 förtroendeuppdrag – ingen dålig start för ett parti som bildades ett halvår före valet!
Läs mer om valet och Nystarts valseger 2014 HÄR.
Här är de siffror som kommer att stå i historieböckerna för all framtid från kommunvalet i Enköping 2014: