Rakt in i den politiska ledningen som Enköpings tredje största parti

Nystart Enköpings skräll i valet 2014 slutade med att 14 procent av väljarna gav oss 3.747 röster och åtta av fullmäktiges 51 mandat.

Största partiet i Fanna

Nystarts framgångar i valet 2014 visade att många tyckte som vi. Att det behövdes ett alternativ i den lokala politiken.

Nystart Enköping blev med 30,4 procent av rösterna det allra största partiet i ett valdistrikt, Fanna. I två distrikt blev Nystart näst störst; Bergvreten med 25,45 procent av rösterna och Korsängen med 23,36 procent.

Klicka på bilden för att lyssna på en intervju från valkvällen i Radio Uppland.

Ett resultat som förpliktigar

Det var ju en sak att starta ett parti för att kunna vara med i debatten. Att bilda opinion. Och så plötsligt sitter gänget som ett halvår tidigare bildade partiet i en källare i Bergvreten med ansvar för Enköpings hela politiska utveckling!

För det var ju så att valresultatet inte gav något av de tidigare blocken majoritet. Förutom Nystarts framgångar, och Sverigedemokraterna som ökade från två till fem mandat, backade samtliga partier. Eller låg kvar på samma resultatet som tidigare.

Moderaternas nedgång var dramatisk. De tappade 37 procent av rösterna från valet 2010, och därmed fem av partiets 16 mandat. Centern fortsatte partiets nedgång och backade från sju till fem mandat. KD åkte ur fullmäktige helt.Frågan var vilka som ville samarbeta för att få till en stabil politisk ledning med Nystarts åtta mandat till hjälp.

Vi var tydliga före valet med att vi varken går åt vänster eller höger. Vi går rakt fram. Utan blockpolitik. Det gäller fortfarande. Efter valframgången erbjöd vi oss att samarbeta med partier som var beredda att stödja oss i de frågor vi gått till val på. Vi ville ju vara trogna våra väljare. Det resulterade i att Moderaterna och Centern satte sig på läktaren i opposition i stället för att försöka få igenom sin politik. Det förvånade oss, vi tyckte de svek sina väljare.

Socialdemokraterna var däremot beredda att ge och ta, för att det skulle bli en win-win-situation. Och det har det verkligen blivit.

100 uppdrag för Nystart

Med Nystarts åtta mandat i fullmäktige, och vår överenskommelse med Socialdemokraterna, hade vi uppemot hundra förtroendeuppdrag i nämnder och styrelser. Inklusive ordförandeposter i kommunstyrelsens Plex-utskott (plan, mark och exploatering), valnämnden, Ena Energi och Räddningstjänsten. Dessutom hade Nystart vice ordförandeposten i bland annat kommunstyrelsen och socialnämnden.

Läs mer om Nystart och partiets fortsatta viktiga roll i Enköpingspolitiken även efter valet 2018, klicka HÄR.