Tio år kan gå fort. Och sakta. Det känns nästan surrealistiskt att det gått tio år sedan Nystart Enköping presenterades för Enköpingsborna den 19 mars 2014.

Det blev inte bara en nystart, det blev en rivstart! Bara ett halvår senare hade 3.717 Enköpingsbor röstat på Nystart, gjort partiet till det tredje största och ett av de två i den styrande koalitionen. Efter sex månader styrde vi Enköping! 

Resten är, som man brukar säga, historia. Nystarts historia kan du läsa om HÄR under rubriken “Det började i Johnnys källare”. Se också fler bilder och ett bildspel HÄR. Eller läs HÄR hur vi sammanfattade partiets första åtta år i en insändare före valet 2022. Nystart är nu inne i en andra mandatperiod i styrande ställning, efter en mellanperiod i opposition 2018-2022. 

Hur har då Nystart gjort skillnad? Det enkla svaret är att titta på några av rubrikerna i vår första 20-sidiga tidning, som vi delade ut till alla hushåll inför valet 2014. 

Hjälp oss att rädda Bredsand Nystart ville att kommunen skulle ha bättre rådighet över exploateringen vid campingen. Det har vi nu.  

Hjälp oss att rädda hamnen Nystart ville förlänga avtalet med båtklubben (ESS) som håller hamnen levande. Det gjorde vi. 

Hjälp oss få koll på Enköpings ekonomi Nystart motsatte sig skattehöjningar, och förordade att vi först granskar hur alla våra skattemiljarder används. Skatten har inte höjts sedan 2014.   

Hjälp oss sätta stopp för ett skattefinansierat p-hus i centrala Enköping Nystart ville inte lägga fem miljoner skattekronor årligen på ett kommunalt parkeringshus. Det stoppade vi.  

Badhusbygget ville vi sätta fart på utan att riva bowlinghallen. Det lyckades vi med – bowlingen är kvar. Och vi har byggt ishall, idrottshallar, konstgräsplaner, omklädesrum, skolor, förskolor…

Blockpolitiken ville vi bryta. Det har vi gjort. Nystart har nu styrt Enköping med alla partier i fullmäktige (S,M,C,KD,MP,L) utom ytterkantspartierna Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. 

Bostadsbyggen ville vi ha fart på, där man kan leva och inte bara bo. Det har verkligen skett, även om vi behöver fokusera ytterligare på utomhusmiljön i våra bostadsområden. 

Enköpingsbornas delaktighet och insyn i det politiska arbetet ville vi öka. Det tycker vi nog själva att vi jobbar för, men även här finns det mer att göra. 

…listan kan göras lång med stora och massor av små beslut. Inte minst har vi lotsat Enköping framåt i en väldigt expansiv period.

Under våra tio år har kommunen fått tusentals nya invånare och massor med nya företag. Vi har påverkats av flyktingkris, pandemi, krig i vår närhet och en ökad gängkriminalitet. Vi har sett kommundirektörer komma och gå, och vi har mött både nöjda och mindre nöjda medborgare.

Såväl skolan som omsorgen är föremål för ständig diskussion och utveckling. Nu blickar Nystart framåt, med fokus på bland annat barn och unga.

Det har varit en fantastisk tid, och ett stort förtroende att förvalta. Tack alla ni som röstat på Nystart Enköping och gjort allt detta möjligt. Tack alla ni som ställt upp för Nystart i fullmäktige, nämnder och bolag. Och tack till alla våra politiska med- och motståndare – tillsammans är vi en del av den svenska demokratin. Jag ser redan fram emot de kommande tio åren med Nystart Enköping!

Bilder från Nystarts jubileumsfest med gott alkoholfritt bubbel i glasen. Överst: Tuija Rönnback, Ingvar Magnusson, Agneta von Schoting. Mitten: Görel Clasènius, Jeanette Clasènius-Vikman, Jan Clasènius. Ovan: Hans Sundström. Nedan: Några av våra glada Nystartare på 10-årsjubileum – och förstås våra två jubileumstårtor! 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *