FALSKT – Påhittad poäng i Petterssons krönika om Sommarro!

Enköpings-Postens krönikör Roger Pettersson raljerar i EP över hur politiker sägs ha svarat handikappföreningarna inom HSO om framtiden för Sommarro. “God dag, yxskaft” är hans rubrik på EP:s förstasida.

Problemet är att Petterssons histora är byggd på falsk grund. Politikerna som citeras har varken svarat eller ens fått någon fråga från föreningarna om Sommarro. Åtminstone inte Nystart.

Läs här hur Enköpings-Posten hanterade nyheten, hur förutsättningarna för politiker kan se ut och hur Roger Pettersson skruvar till det.

Så här skriver Roger Pettersson i EP den 30 mars 2019:

Pettersson syftar på en stort uppslagen artikel i EP som handlar om handikappledningens oro för Sommarro, där de bland annat vill ha svar från kommunen på ett antal frågor. Politiker från flera partier citeras i artikeln, däribland Nystart Enköping, vars svar Roger Pettersson sedan ironiserar över.

Men sanningen är att åtminstone Nystart Enköping överhuvudtaget inte fått några frågor från handikappföreningarna om Sommarro. Ändå ger EP ett sken av det!

Här är bakgrunden.

EP:s reporter Lotta Lille skickade följande korta mejl på eftermiddagen den 25 mars till (bland annat?) Nystart Enköping:

“Hej, hur ser NE på fortsatta verksamheter vid Sommarro? Sparförslag för föreningar ligger redan och en inventering av hyrda och ägda fastigheter har utlovats för samordning och ev avveckling.

 Kan jag får NE-kommentarer i dag vore jag tacksam.”

 /Mvh, Lotta Lille, Journalist, Enköpings-Posten

Svar helst samma dag/kväll alltså på en enda, allmänt hållen fråga: “Hur ser NE på fortsatta verksamheter vid Sommarro”? Handikappföreningarnas oro och deras frågor nämns inte. Och sammanhanget ger ett intryck av att handla om den tidigare aktuella frågan om Sommarro ska säljas (avvecklas) eller inte, och om verksamheterna ska kunna vara kvar där.

Nystart har jobbat hårt under den gångna mandatperioden för att rädda Sommarro, som tidigare riskerade att säljas eller rivas. Vi har sett till att ett antal större renoveringsåtgärder har vidtagits, och Nystart har medverkat till att HSO fått ett samarbetsavtal med kommunen. Vi vill fortsatt bidra till att den utvecklingen fortsätter.

Med detta i åtanke svarar Nystart på Lotta Lilles allmänt hållna fråga om hur NE ser på fortsatta verksamheter vid Sommarro.

Väl medveten om att fler politiker kan ha fått samma mejl, och att utrymmet i tidningen är begränsat, förstår man att man inte bör svara alltför långrandigt. Dessutom ökar risken att bli missuppfattad, om EP ska korta ned en längre text.

Så, Nystart läser EP:s mejl på kvällen samma dag som frågan kom, och svarar omgående så här för att svaret ska hinna komma med i en eventuell artikel:

Hej, den korta versionen:  

“Nystart Enköping prioriterar fortsatt upprustningen av fastigheten vid Sommarro. Vi anser att Enköpings pärla vid Mälaren fyller en viktig funktion för många föreningar och enskilda. Vi kommer att arbeta för att verksamheten där kan utvecklas ytterligare. En försäljning är inte aktuell för Nystart.”

 Hör av dig om du behöver något mer 🙂

 Bästa hälsningar, Anders

Någon respons kommer inte från Lotta Lille, varken att Nystarts svar mottagits eller att utförligare svar önskas. Inte heller att någon annan fråga låg bakom önskemålet. Till exempel från HSO.

Redan samma kväll har EP en artikel på nätet med rubriken: Sommarro oroar HSO trots renoveringen. Motsvarande artikel finns på en helsida i papperstidningen den 27 mars.

Du som har tillgång till EP:s material hittar artikeln HÄR.

Nyhetsvinkeln är nu plötsligt att HSO-ledningen vill veta hur den nya kommunledningen ser på Sommarro, att de önskar att kommunen stegvis tar över verksamheterna vid Sommarro och att de vill ha klara riktlinjer för deras åtagande vid Sommarro.

Som “svar” citeras ett antal politiker, däribland en kommentar från Nystart Enköping som är resultatet av den allmänt hållna frågan i mejlet från EP:s reporter samma kväll – där HSO-vinkeln överhuvudtaget inte nämndes!

I artikeln har EP kortat ned Nystarts svar till: Anders Wikman (NE) skriver i en kommentar:Vi kommer att arbeta för att verksamheten ska kunna utvecklas ytterligare”.

Att Nystarts kraftigt förkortade svar inte på något sätt är en kommentar till artikelns nyhetsvinkel –   handikappföreningarnas frågor – nämns inte. Inte heller att Nystart vill fortsätta upprustningen, och absolut inte vill sälja Sommarro. I stället konstaterar Roger Pettersson syrligt några dagar senare att politikernas svar inte är konkreta.

Nog hade det varit lättare att svara konkret om EP berättat vad frågan faktiskt handlade om!

Om det här ett schysst arbetssätt som är transparent för EP:s läsare överlåter vi till andra att avgöra. Men den här bakgrunden kan vara bra att känna till när man ler åt Roger Petterssons politiska poänger. Innan skrattet fastnar i halsen.