FALSKT – Tre fel av tre möjliga.

Ibland blir det fel när Enköpings-Postens krönikör Roger Pettersson ifrågasätter hur vår kommun hanteras. En av drivkrafterna i hans krönikor är att – med glimten i ögat – häckla såväl politiker som tjänstemän. Det går hem i stugorna, och är stundtals roande och välförtjänt. Men inte alltid.

För att ironi inte ska falla platt till marken behövs ett visst mått av sanningshalt i botten. Annars blir det bara plumt. Som i Petterssons krönika 29 mars. Här var det meningen att läsarna skulle skratta och förfasas över hur de lokala politikerna sätter sprätt på skattepengarna i återkommande och innehållslösa fullmäktigemöten.

Nog fastnar väl skrattet lite i halsen om man vet att:

1) Orsaken till det extrainsatta mötet är att politiska möten på distans bara tillåts enligt kommunallagen om fullmäktige först beslutat om det. För att inte sprida smitta till riskgrupper, och för att flera ledamöter med förkylningssymptom väljer att stanna hemma, behövs nu den möjligheten. Det lite mindre skrattretande syftet med mötet är alltså att upprätthålla vårt lokala, demokratiska styrelseskick även i Corona-tider.

2) Nej, mötet kostar inte minst 100.000 kronor. Ett ordinarie fullmäktigemöte kostar ungefär det om alla ledamöter är på plats, dvs som mest 81 personer (51 ledamöter och 30 ersättare). Till detta extrainsatta möte kallas 26 personer (26 ledamöter utan ersättare). Alltså färre än en tredjedel, vilket minskar kostnaderna i motsvarande grad.

3) Nej, mötet “på torsdag” som Pettersson skriver om blir inte det andra mötet i mars. Datumet är 2 april. Ingen stor sak, kanske, men poängen med “flera möten i mars” faller platt.

Visst är det tacksamt för en krönikör att spä på politikerföraktet  lite lagom för att hålla fanan uppe inför sina läsare. Men om kritiken blir alltför verklighetsfrånvänd och tangerar gränsen till “fake news” slår den tillbaka på trovärdigheten hos skribenten själv. Och det vore väl synd. Vassa pennor som granskar demokratin är en förutsättning för just demokratin.