FALSKT – Den rubriken i EP lurades

* Nej EP, förvaltningsrätten har INTE avgjort det ärende som Nystart anmält för laglighetsprövning, dvs om tekniska nämnden hade rätt att sluta ett avtal med badhusbyggaren Cobab om extrakostnader på ca 35 miljoner kronor.

Den 24 februari 2021 berättar Enköpings-Posten att tekniska nämnden i ett svar till förvaltningsrätten givit sin syn på saken. Givetvis anser majoriteten i den nämnd som fattade beslutet att den gjort rätt (även om fyra ledamöter reserverade sig, så att resultatet blev 5-4).

Nyheten om att tekniska nämnden står fast vid sin uppfattning fick i EP rubriken: COBAB-AVTALET VAR INGET LAGBROTT.

Det är givetvis en grovt missvisande rubrik. Att nämnden vidhåller att den inte gjort fel innebär förstås inte att det är så, det är det faktiskt förvaltningsrätten som bestämmer. Inte nämnden. Och inte EP!

Efter att Nystart uppmärksammat EP på felaktigheten rättades (nåja…) rubriken dagen därpå. Även om den därmed ur journalistisk synvinkel blev mer hållbar (citattecken brukar ange att någon sagt så), är frågan om det gjorde saken så mycket bättre.

Nu publicerades den felaktiga texten TVÅ gånger i stället. Det lär bli förvirrande för dem som bara läst rubriken, om det så småningom visar sig att avtalet faktiskt var ett lagbrott.

Läs mer om Nystarts anmälan genom att klicka HÄR.