Mandatperioden 2019-2022 har inte börjat bra för Enköping, eller för det politiska minoritetsstyret M+C+L+KD+MP. På grund av en bristande politisk vilja, hela fem partier som ska samsas om styret och otydligt ledarskap kan vi nu sammanfatta det första året med ett enda ord: Rörigt!

Kommunfullmäktige har knappt några ärenden längre att hantera, flera av de större ärendena som ändå kommit dit har återremitterats för att de är för dåligt förberedda och allt fler tjänstemän lämnar kommunledningsförvaltningen.

Nystart Enköping har därför publicerat följande insändare för att markera vår oro. Se hela insändaren nedanför de röda länkarna. Läs även om turbulensen i kommunen och Nystarts oro HÄR

Enköping Direkt, sid 23

Enköpings-Posten

Styret har kapitulerat och tappat greppet

Efter ett år med Enköpings nya politiska ledning står det klart. Politiken i Enköping har kapitulerat!

Moderaten Ingvar Smedlunds projekt med hela fem partier (M+C+L+KD+MP) i svag minoritet var dömt att misslyckas redan på ritbordet. Nu har vi facit.

På grund av otydligt ledarskap och bristande samordning mellan fem partier, som dessutom är beroende av ett sjätte, är det tjänstemännen som styr politiken. Inte tvärt om. Vi behöver alla ställa oss frågan vilka konsekvenser det får för vår kommun. Utvecklingen oroar.

Det enda vi märkt av den styrande politiken det första året är att de lagt ned träffpunkterna och tagit bort äldreombudsmannen – allt med hjälp av Sverigedemokraternas ständiga stöd för försämringar för våra äldre. För övrigt syns styret knappt ens i Roger Petterssons krönikor…

Vid det senaste fullmäktigemötet fanns endast ett (!) riktigt beslutsärende. Det var dessutom ett rutinärende som ingen hade anledning att ha en åsikt om.

Och när nämndernas årsplaner anmäldes var budskapet överraskande att den viktiga planeringen inte baseras på vad partierna gick till val på. Miljöpartiets Tomas Rådkvist konstaterade krasst: ”Det är inte våra politiska ambitioner som är styrande”.

Tydligare kan det inte sägas. Vårt högsta, folkvalda beslutande organ har tystnat!

Samtidigt är det oroande att den stadga i tjänstemannaledningen som byggdes upp förra mandatperioden nu krackelerar under den frånvarande politiska ledningen.

Kommunen saknar sedan över ett halvår en ordinarie kommundirektör. Andra tunga poster som ekonomichef och chef för kommunledningsförvaltningen får tillfälliga lösningar. Och det är strömhopp från nyckelposter inom den centrala förvaltningen.

Nystart varnade för detta redan innan styret bildades. Och vi har väckt personalfrågan i såväl kommunstyrelsen som i dess arbetsutskott, utan gehör från våra styrande kommunalråd.

Vi tackar därför all personal som ändå gör så fina insatser för Enköpings bästa, ni är guld värda!

Nystart Enköping ser med oro på utvecklingen och hoppas att denna insändare inte bara resulterar i ett rutinmässigt försvar, utan en allvarligt menad reflektion.

För Nystart Enköping: Johnny Karlsson, Agneta von Schoting, Anders Wikman, Tuija Rönnback, Ingvar Magnusson, Margareta Ekblom.