Nystart Enköpings Anders Wikman höll i år tal på Förintelsens minnesdag, som uppmärksammades på Enköpings bibliotek den 27 januari 2023. Se och hör talet på Youtube genom att klicka HÄR (6 min).

– Vi får aldrig glömma de som föll offer för Förintelsen. Den här minnesdagen är till för att vi ska lära av historien. Vi vill också uppmärksamma den viktiga kampen mot främlingsfientlighet och rasism i Sverige och i världen i dag, sade Anders Wikman i inbjudan.  

Minnesceremonin bjöd på tal, föreläsning, utställning och musik. 

Förutom talet av Anders Wikman (NE) deltog Sunita Memetovic, Sveriges första advokat med romsk bakgrund och människorättsjurist, som berättade om förintelsen av romer, antiziganism och hur det påverkar romer än idag. Fotografen Anders Löwdin visade bilder ur sin fotobok ”Jag vill se platserna” och pratade om fotoprojektet ”Att minnas Förintelsen”.

Sedan framförde violinisten Patrik Eriksson och pianisten Olga Pascal-Buzurniuc musik av tonsättarna Joseph Achron och John Williams. Värd för kvällen var upplevelsenämndens ordförande Kristina Eriksson (KD).

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *