Det blev ett välbesökt dialogmöte om centrum och statt-tomten på Kompassen den 26 april. Inte mindre än omkring 170 intresserade medborgare hörsammade inbjudan att diskutera Enköpings centrums utveckling.

Alla var inte överens om allt, men stämningen vad god och kvällen präglades av ett konstruktivt debattklimat. Kvällens moderator Per Andersson, tidigare marknadschef i Håbo kommun, såg till att många fick komma till tals.

När det gäller vad statt-tomten ska användas till var diskussionen högljudd runt borden. Allt ifrån hotell och småbutiker till kultur och en restaurang/bar på taket föreslogs. Alla som lämnade sina mejladresser på mötet får förslagen utskickade till sig. Du kan nu också hitta dem på kommunens hemsida om du klickar HÄR.

Efter mötet har kommunstyrelsen beslutat om arkeologiska utgrävningar av området. Läs mer om det HÄR.

I den allmänna diskussionen på mötet framgick också att många vill ha något slags kulturhus på Joar-fastigheten, kanske främst framförallt att Joar rustas upp.

Johan Thorvid, VD på Andersson & co, berättade också hur han tror att framtidens centrum kommer att innehålla alltmer “upplevelser”. Som till exempel att vi träffas, äter och fikar i större utsträckning på allmänna platser och inte lika mycket i hemmen.

-Och så måste vi bygga bostäder i centrum, sade Johan. Butiker och restauranger behöver kunder, konstaterade han.

Även den fördjupade översiktsplanen för Enköpings stad presenterades kort. Det är en innehållsrik sammanställning som visar vägen för en hållbar utveckling av staden.

Klicka på bilden för att komma till kommunens hemsida med planen och dess bilagor. Alla är välkomna att lämna synpunkter  under samrådstiden som pågår till den 1 juni.