Politiska insändardebatter kan vara både intressanta, lite svåra att förstå – och underhållande. Låt oss ge ett exempel.

I höstas damp det plötsligt ned en inbjudan till ett hundratal politiker och tjänstemän, som bjöds in till en utbildning i “innovationsspråk”. Eftersom utbildningen skulle ske en måndagseftermiddag hade Nystarts två inbjudna representanter inte möjlighet att delta, vilket vi anmälde på ett möte med kommunstyrelsen. Som de fritidspolitiker vi är var vi helt enkelt upptagna med annat.

Samtidigt framförde vi att vi är skeptiska till att hundra personer ska lära sig av inbjudna konsulter att prata “konsultspråk”. -Det är väl bättre att konsulterna lär sig prata så att alla förstår, sade vi. Och så använde vi uttrycket “mumbojumbo-språk”. Det tog skruv!

Enköpings-Posten som hörde vår kommentar skrev en artikel som bland annat innehöll detta stycke:

 

Den EP-artikeln gav upphov till följande insändare från kommunens två styrande kommunalråd:

Det kan ju tyckas vara en lite förvånande reaktion. Från Nystarts sida hade vi ju anmält att vi inte hade möjlighet att delta. Och det socialdemokratiska oppositionsrådet deltog faktiskt! De två övriga oppositionspartierna V och SD var inte ens inbjudna.

Så; vi kände oss föranledda att svara på insändaren: 

Så kan det gå… Ankdamm? Ja, kanske. Vi kan förstås utgå ifrån att alla inblandade vill väl, men ibland det kan nog te sig lite märkligt för utomstående.

Och; Nystart står fast vid vår uppfattning – det ska vara klarspråk som gäller när kommunen kommunicerar, både internt och externt!