Enköpings nya politiska ledning M+C+KD+L+MP har varit oroande passiv det första halvåret på mandatperioden. På det temat publicerade Nystart Enköping den här insändaren i Enköpings-Posten den 14 mars 2019. Hela texten finns också under insändaren.

Klicka på bilden (insändaren) nedan så ser du hur Alliansen presenterade sig 2017, inför det årets Enköpingsmässa. Året efter, valåret 2018, valde de att inte möta väljarna på mässan. Gör de det i år, för att diskutera de neddragningar de presenterat efter valet? 

Smekmånaderna är över

Ett halvår efter valet borde smekmånaden med råge vara över för Enköpings nya politiska ledning. Men vi är nu allvarligt oroade över bristen på initiativ hos den styrande minoriteten M+C+MP+KD+L.

Det enda vi hört ifrån dem är Ingvar Smedlunds (M) och Ulrika Ornbrants (C) illa förberedda presskonferens med hot om besparingar, som helt saknade politisk förankring.

Låt oss ta EP:s artikelserie om kransorterna som exempel.  Det tydligaste beskedet om koalitionens syn på kransorterna var att Centern totalsågade ett av deras egna främsta vallöften, som också råkade var ett av Nystarts.

Fullmäktige har efter valet på initiativ av Nystart Enköping och S beslutat att förbereda införandet av en landsbygdsutvecklare. Vi ser framför oss en riktig eldsjäl som kan stödja alla goda landsbygds- och kransortsinitiativ, och lotsa dem rätt i den kommunala beslutsgången.

Då argumenterar Ulrika Ornbrant (C) plötsligt utförligt i EP för att det inte behövs!

Vi bävar för att minoritetskoalitionen nu förlamar landsbygdsutvecklingen med en politisk träta om den redan förordade landsbygdsutvecklaren, kontra något slags kransortsråd som de nu hittat på.

Låt oss i stället förverkliga konkreta projekt som faktiskt gör skillnad!

I fullmäktiges beslutade budget och verksamhetsplan för 2019 (på förslag av Nystarts och S) framgår tydligt att cykelvägarna Örsundsbro-Alstabadet och Haga-Enköping ska prioriteras.

Samtidigt påminner vi om några av alla de projekt vi sjösatte förra mandatperioden, där vissa ännu pågår. Vi förväntar oss att den nuvarande ”ledningen” ser till att de håller fortsatt styrfart:

Nya brandstationer i Veckholm (klar), Örsundsbro (pågår) och Fjärdhundra (projekteras). Beslut och förberedelser för nya förskolor i Örsundsbro, Grillby, Skolsta och Hummelsta. Fiberutbyggnad i hela kommunen med fokus på landsbygd och kransorter (pågår), och upprustning av Fjärdhundrabadet (klar).

Vidare förverkligade Nystart och S en UL-busslinje för Grillby och öppnade länets första fritidsbank i Örsundsbro. Bostadsbyggen i bland annat Skolsta, Grillby, Örsundsbro och Bredsand planlades och en cykelväg i Lillkyrka byggdes. Och så stöttade vi renoveringen av bygdegårdar.

Så utvecklar vi kransorter och landsbygd. På riktigt.

Låt oss fortsätta göra det. Men då behöver den nya politiska ledningen visa sig.

/Styrelsen Nystart Enköping: Johnny Karlsson, Agneta Malmgren, Anders Wikman, Agneta von Schoting, Ingvar Magnusson, Tuija Rönnback, Margareta Ekblom